Pages

Saturday, March 27, 2010

HOME SWEET HOME..


For the first time after a month dapat lepax kat umah on weekend, sabtu & ahad...weee...slalunye weekend2 camni aku dan anak2 aku pasti kat umah mama, but today kat umah sendiri la..so aktiviti hari ni adalah housekeeping, lama rasanye tak kemas umah btul2, slalu blk umah dah petang, penat, ape yg mampu aku buat sapu sampah je la tapi hari ni pagi2 lagi aku dah basuh bilik air pastu kemas dapur pastu kemas depan umah pastu kemas bilik pastu aku flat...hehehe..time2 aku tgh kepenatan tu tetiba "mama, nana lapar la"..alamak aku lupa buat breakfast tuk bdk2 ni..hikhik..bukak fridge, sib baik ade meehon sup smlm beli, aku panaskan meehon sup tu, pastu suap bdk2 ni mkn :) settle...pastu aku punggah smue tupperware,pinggan mangkuk dlm almari, aku buat rearrange balik..rajin tul aku,punggah pastu susun balik..:)
Tetiba tgk jam dah pukul 2ptg, uik petang dah, tak sedar...bdk2 tak mkn tghari lagi , nana takde plak mengadu lapar, nak masak ape ni, "nana nak mkn ape??"... "nana nak mkn telur dgn kicap je"...hehe, nana ni mcm tau2 je..senang keje aku...goreng telur and then buat sup tuk nana n ilham...sambil tu aku sempat rebus barli...


hidangan tghari tuk nana n ilham ~


barli ~

Thursday, March 25, 2010

TANPA KU SEDAR...

Sis, kamu rinduuuuu, sayanggggg bangat sama saye ye.........................................................
rinduuuuuu kamu jugak....................................................ngehngeh


sayang kamu...rindu kamu...
penyeri idup aku dorang2 ni...dorang la ketawa aku, dorang la air mata aku, dorang la amarah aku, dorang la jugak kasih aku..semue la dorang ~

Wednesday, March 24, 2010

MATERIALISTIK



Perempuan sering dikatakan 'materialistik'..ataupon kaum adam suke gelar kami ni golongan 'pisau cukur'..euww,baik aku jelaskan di sini, bukan semua perempuan tu 'materialistik' and ade beza nye 'materialistik' dan 'pisau cukur' yg korang2 slalu sebut2 tu...bagi aku 2 definasi ni amat berbeza...aku akui aku memang la sejenis perempuan dan isteri yg ala2 'materialistik' gitew but im not a 'pisau cukur' okey, ala2 ye...jiwa aku mula ber 'materialistik' sejak aku mula2 dapat memegang duit sendiri dlm jumlah yg bnyk,means bnyk bagi aku la,tak tau la korang punye duit bnyk tu mcm mane plak kan...masa tu aku mmg bersifat 'kebendaan' (materialistik la tu..)...bagi aku ape yg aku nak, ape yg aku suka, aku sure akan dapat punye..dah namanye pon perempuan mestilah nak itu, nak ini...dan dah namanye pon 'benda' sure nak dapat pon kena guna duit la kan...hah, masa tu la.."aku ade duit, aku boleh dapat ape yg aku nak"...itu lah definasi 'materialistik' untuk diri aku...ala, aku guna duit sendiri ape, bkn nye aku kikis duit org untuk kepentingan diri sendiri...NO,NO,NO itu bkn aku...korang2 aku tak tau la...dan habit sengal ni trus sebati dlm diri aku sampai la ni...tapi skrg aku dah boleh control sikit sifat 'kebendaan' aku ni...maklumla, skrg ni aku terpaksa berkongsi 'kebendaan' dgn hero dan heroin aku...ape yg aku suke, ape yg aku nak untuk dorang berdua aku kena dapatkan jugak,means aku bkn 'materialistik' untuk diri aku saje tp aku juga ber'materialistik' tuk anak2 aku jugak...hahaha...

Dan seingat aku la, time aku bercouple-couple dolo2, aku bkn la jenis yg suke meminta-minta dr pakwe2 aku...dorang yg suke bg2 aku itu la, ini la...penuh almari dolo2 aku dgn 'gift' dorang2 ni..hahaha..tu dulu la,kisah time 10thn yg dulu...:) tetiba ter flash back la pulak...:) Dan sehingga la aku bergelar isteri baru lah aku di support sepenuhnye oleh hubby terchenta :) sib baik la hubby aku tu pon jenis 'takde hal punye'...ade duit boleh la, but no money no talk la..aku nak aku mintak, bile dia buat dono, esok lusa aku kecek lagi...hehe..tgk la atas dasar keperluan ke atau kehendak, nak buat camne, isteri punye pasal...dapat plak isteri yg 'mudah jatuh cinta' dgn shopping complex, mall2, jualan2 mcm aku ni...pantang...

Tapi bila aku pikir2 kan balik, di zaman2 yg serba dihujung jari ni, main petik je main tekan je, 'materialistik' tu perlu ape..?? ade baik, ade buruk nye...pikir-pikir kan la..:)

Mood arini: mood nak shop2 tp gaji blom masuk lagi...:P

Tuesday, March 23, 2010

HUJUNG MINGGU..




HUJUNG MINGGU ARITU...
20/3 (sabtu) - 21/3/10 (ahad)

Pagi sabtu 20/3 - hubby ade shoot kat melawati, so aku ape lagi ambil peluang la..balik umah mama...sblum tu hubby dah offer ' balik umah mama la, saya kat sana arini'.ngehngeh..berbunga2 hati aku..lagipon ptg smlm adik siap sms lagi 'tak datang?' etc...etc...
Pagi2 bute, kol 8pg aku call mama, 'ma, arini ade umah? nak datang'...soklan aku disambut dgn jwpan yg memberangsang kan....yey2, ingatkan tak bpeluang blk keramat tp sib baik hubby ku kerja, slalu nye aku ambil peluang mcm tu la, 'tumpang' sampai keramat..anak2 ku kejut kan awal2 coz nak siap2 kat dorang ni pon confirm makan jam jugak..kalau nak lagi cepat tindak balas dr dorang ckp je 'nak gi umah wan tak? cepat mandi, siap'.. confirm mcm lipas kudung smue bergerak...hahaha..umpan aku mengena..:)

Tepat jam 10.30pg, aku dah terpacak kt depan umah mama...ting..tpancul la muke minah yg sms aku ptg smlm tu..haha..lain mcm seronok dia nampak aku, anak2 aku sampai...ade 'visi' la tu..nana & ilham punye reaksi plak 'eh, ucu..yey2..'
Aktiviti aku pagi tu di mulai dgn 'buat facial'..asal nye mama je...last2 anak beranak smua join facial..tu pon adik siap nak ber 'massage' bagai..aku plak dah naik ngantuk dok menunggu smue org siap 'memanja' kan diri masing2...:)
Balik umah, aku lelap skjap, ngantuk btul aku kesan dr penangan 'menunggu' tadi.
Ptg aku ajak adik shop2 kat jusco AU... adik ok je..so on la..ke jusco la kitaorg together-gether..:)
nana&ilham tido,tinggal la dia dgn wan nye yg setia menemani..kehkeh
Kat jusco aku cari hair band, tgh usha hair band yg selesa, ok dan cantik...dapat satu kat bonita, adik pon bkn main lagi, menambah koleksi aksesori..;)
Keluar dr jusco dah gelap so kitaorg pakat singgah pasar malam kat area tu..belila ape2 yg patut tuk mengisi perut sambil tgk af8 kang....

Mood untuk spanjang hari tu : happy sgt, even mata ngantuk sgt spanjang hari....

Ahad 21/3 - takde plan nak ke mane-mane..memula mama ajak gi lawat makcik yg sakit pastu tak jadi pulak...aku dikerah mama tuk masak mkn tghari...ayoo...masak ape yg tersedia ade je la,kbetulan abah br balik dr shop2 kat pasar chow kit..bwk balik sebakul buah-buahan dan berekor-ekor pelbagai jenis ikan..ikan kerapu, ikan kembong, ikan sardin..etc...

Aku plan nak masak ikan kerapu sweet sour, barang2 mentah nye dah ade..so ape lagi, aku pon kerah la adik masuk dapur jugak..buat 'part' masing2..adik ambil jalan selamat buat sup sayur, "tu je pon yg adik tau buat", katanye.. takpe la at least 'menyumbang'...selepas lebih kurang dkt 1/2jam la bersilat-silat kat dapur tu akhir nye...tadaaa...

lebih kurang la rupe bentuk ikan kerapu masak sweet sour aku tu..
Santapan tuk satu family tghari tu 3ekor ikan kerapu, sup sayur, kari ikan (mamak style) and air peel fresh epal dgn cebisan alor vera...additional - roti telur goreng ( spesifik sikit: roti yg digoreng dgn salutan telur dan tepung rangup) :)

Ptg tu aku ajak adik kuar...agaknye sbb aku bosan dan asik mengantuk je kalau duk diam kat umah tu..hahaha..(alasan baik punye). Aku ngan adik ke wangsa walk ptg tu, aku plan mkn ayam penyet kat sana...otw ujan renyai2, masuk je dlm wangsa walk,ujan turun dgn lebatnye..selamat, dah masuk dalam...

kat sini la aku mkn~

Masa kat dlm ayam penyet ni boleh plak adik dok usha sepasang couple yg sedang merajuk-rajuk, dgn aksi memujuk-mujuk dorang...klakar...Lama jugak la aku n adik merayap kat dlm ni,time round2 tu jugak la aku sempat 'menyambar' beberapa aksesori rambut 'bunge-bunge'...sblum ni pandang je kalau org pakai, skrg aku pon ade, tak heran dah...:)

Mood sepanjang hari tu: Happy, Best, Mamai sbb ngantuk...shop2 pon leh ngantuk kan, aku pon pelik..:)
** tQ dik, coz teman kan i menghabiskan masa dan duit i 2hari turut-turut ni...i lap u la...






Thursday, March 18, 2010

RASA SAYANG




Rasa sayang eh, rasa sayang sayang eh, hey lihat nyonya jauh, rasa sayang sayang eh..

Hari ni mood ok, smlm pon mood ok, mood rasa sayang..hehe

Seminggu ni di opis suasana nya amat tenteram, maklum la minggu cuti skolah. Biasanya time cuti2 skolah mcm ni opis2 seluruh malaysia pasti lebih tenang, takde la havoc mcm selalunye. Penghuni opis berpangkat ibu-ibu, bapak-bapak selalunye bercuti jugak time2 cuti skolah mcm ni..ini lah peluang aku untuk bersantai-santai di opis, dgn kata yg lebih sesuai lagi 'rilex sikit la time ni'.. kerja-kerja harian/routine mcm biasa lah tp tak membebankan fizikal dan mental aku. Dan Tengahari tadi, berbekal kan keringat 'GENie' aku,shel, ayu,n9n9, and tuan punye GENie YG COMEL, mEEn meredah arus lunch hour ke ;Waroengan Penyet di ikano..hahaha..restoran ala2 indon, hidangan utama ayam penyet..kami ber5 sepakat mengorder set ayam penyet la apa lagi yg best kat situ...kan, kan..smue nye ok tp yg paling HOT and MELETUP ba ba BOM sambal yg dihidangkan sekali dgn ayam penyet tu. mak ai cili dia punye la pedassssss sampai berasap telinga...pedas2 pon ngap jugak..apa2 pon smue nye ok. makanan ok, tempat ok, layanan ok, yg paling penting harge pon ok jugak...

Thursday, March 11, 2010

AKU MAHU SENDIRI..


Pernahkah kamu merasainya, kdg2 dlm sesuatu keadaan atau suasana yg membuatkan kamu tidak selesa di situ? Tp…kamu tetap bertahan di situ walaupun tidak selesa. Mcm tu lah yg aku rasa skrg ini sebenarnya. Entah la, aku pon kurang pasti..mungkin aku berasa takut, kecewa, risau...itu lah punca aku tidak selesa. Atau mungkin jugak kerana aku kurang bertenaga hari ini..impak ketidakstabilan kesihatan ku sejak 2hari yg lalu..

"Duhai bintang pagiku, duhai langit malamku, aku akan memperbaiki kesilapan lalu, mendamaikan hati dan persekitaranku, mengikhlaskan diriku untuk mencapai semula kedamaian milikku"...

Wednesday, March 3, 2010

3/3/2010

03/03/2006

ILHAM..
Hari itu kamu dilahirkan ke dunia, anugerah tidak ternilai buat mama, menjadi putera sulung mama dan papa. Bagaikan tidak terasa hampir 4 tahun yang lalu, mama melalui detik-detik indah melahirkan dan memiliki kamu yang sungguh comel dan cerdik. Terus terang mama katakana bahawa ILHAM lah anugerah terbaik Tuhan berikan kepada mama. ILHAM anak mama yang paling 'cool', garang, manja, bijak dan matang melebihi usiamu...

Sepanjang membesarkan ILHAM terasa terlalu singkatnya perjalanan harian mama. Kemanjaan dan telatah ILHAM membuatkan mama bahagia. Mama beryukur kerana dirimu hadir dengan penuh kesempurnaan. Doa mama semoga ILHAM menjadi anak yang soleh dan berjaya suatu hari nanti. Dilindungi Allah dari segala kejahatan dunia... dan diberkati sentiasa..
"SELAMAT HARI LAHIR ILHAM SAYANG"...